icon-leaf

Kontakt oss

Har du spørsmål kan vår salgsavdeling hjelpe.

Mottak av returtrevirke

Vi tar imot alle former for retur-/rivingstrevirke direkte til et av våre mottak i Drammen, Hønefoss, Odda og Lillesand. Vi tilbyr også henting hos avfallsbesitter.

For å sikre rett kvalitet på ferdig produsert råstoff og høyest mulig grad av materialgjenvinning, utføres en omfattende sorterings- og mottakskontroll på alt treverk som ankommer våre mottak. Det trevirke som ikke kan benyttes som råstoff blir levert hovedsakelig til norske mottak med høy energigjenvinningsgrad.

Blandet,
bearbeidet
trevirke

Rent
trevirke

Les veiledning for sortering

Kverning av returtrevirke

Mottaket i Drammen legges i disse dager om til å være et produksjonsanlegg for råstoff til   materialgjenvinning. Her drives utstrakt sorterings- og mottakskontroll med mål om at størst mulig andel av mottatt trevirke tilfredsstiller kravene for materialgjenvinning. Gjennom en spesialutviklet produksjonslinje siktes flisen i flere trinn for å fjerne alle typer metaller, plast og andre fremmedlegemer. De ulike kvalitetene av flis analyseres for kjemisk innhold og vann, før det avhengig av kvalitet leveres direkte til sluttmottaker.

I fasen hvor nytt anlegg etableres leverer Lindum råvare til materialgjenvinning som sponplater i to trinn; først som ordinær kvalitetssikret flis, deretter som ferdig råvare kvernet ned i rett størrelse for direkte innmating i produksjonen.

Lindum har inngått en leveranseavtale med Vow Green Metals AS om leveranse av flis til materialgjenvinning til deres anlegg som skal bygges på Follum i Hønefoss. Her skal flis av returtre pyrolyseres til biokarbon som blir benyttet som erstatning til fossilt kull i den metallurgiske industrien.

subpage1-split-1

Mobilt team

Våre mobile team tar oppdrag i hele Norge med fokus på Vest- og Østlandet. Vi tilbyr kverning og sikting av treverk og hageavfall som rene kverne- og sikteoppdrag, eller i kombinasjon med komplett leveranse av produksjon, logistikk og sluttbehandling. Våre mobile team har lang erfaring av lasting og kompaktering av trevirke i båt.

Våre mobile team tar oppdrag i hele Norge med fokus på Vest- og Østlandet. Vi tilbyr kverning og sikting av treverk og hageavfall som rene kverne- og sikteoppdrag, eller i kombinasjon med komplett leveranse av produksjon, logistikk og sluttbehandling. Våre mobile team har lang erfaring av lasting og kompaktering av trevirke i båt.

Våre mobile team tar oppdrag i hele Norge med fokus på Vest- og Østlandet. Vi tilbyr kverning og sikting av treverk og hageavfall som rene kverne- og sikteoppdrag, eller i kombinasjon med komplett leveranse av produksjon, logistikk og sluttbehandling. Våre mobile team har lang erfaring av lasting og kompaktering av trevirke i båt.

Trading

Vi har over 20 års erfaring med trading (kjøp og salg direkte fra leverandør til mottaker) av returtrevirke, i tillegg til at vi har et stort nettverk av mottakere i Norge, Sverige og Europa.

Våre kunder spenner seg fra kommuner og internasjonale selskaper, til private aktører og andre kunder i hele landet. Sluttpakkeløsningen vi tilbyr blir skreddersydd for alt fra forløpende utkjøring med bil til, til større volumer for utskiping med båt.

Transport, logistikk og HUBer

Lindum har fokus på råvarekvalitet gjennom hele verdikjeden for å sikre en forutsigbar vare til våre kunder. Hos oss jobber salgs- og logistikkavdelingene sammen for å finne de beste og mest kostnadseffektive løsningene på vei eller sjø i inn- og utland. Med logistikken koordinert av Lindum selv er vi alltid tett på oppdraget, har tillit til valgte transportører og kan utnytte returlaster der det er mulig. Med et stort nettverk av sluttbehandlingsløsninger som gir konkurransedyktige priser og avsetningssikkerhet.

subpage1-split-2

Hageavfall og GROT

Vi tar imot hageavfall både i Drammen og i Tønsberg, og tilbyr materialgjenvinning av hageavfall i form av jordproduksjon, men også løsninger hvor det energirike innholdet i GROTEN (grener og topper) går til energigjenvinning.

subpage1-split-3

Bark

Lindum har god tilgang til bark som vi benytter i egen jordproduksjon og for salg til kunder. Vi kan levere enten med bil eller med båt.

icon-leaf

Ønsker du et tilbud fra oss på mottak av forurensede masser. Følg trinnene under, og ta kontakt med vår salgsavdeling eller kundeservice.

  1. Send inn analyser, bilder, grunnundersøkelse og beskrivelse av massene til salg@lindum.no.
    Hvor mye masser har du, og når ønsker du å levere?
  2. Lindum vurderer analyser og beskrivelser, og gir prosjekttilbud med egnet mottaksløsning.
  3. Fullfør basiskarakterisering og bekreft tilbud.
    Vi trenger ønsket prosjekt- og fakturareferanse før prosjektoppstart.
  4. Start leveranser!

Har du mistanke om forurenset grunn?

Dersom det er mistanke om forurenset grunn, skal området kartlegges etter føringer i Forurensningsforskriftens kapittel 2. En slik kartlegging gjøres av en kompetent part, og resulterer som regel i en miljøteknisk grunnundersøkelse. Ved funn av forurensede masser er det også krav om en tiltaksplan, som beskriver hvordan forurensede masser skal håndteres. Denne må godkjennes av kommunen før eventuelle gravearbeider kan igangsettes.

Forurensede masser klassifiseres etter føringene i Avfallsforskriften kapittel 9, og sorteres inn i kategoriene inert, ordinært eller farlig avfall. I et typisk gravearbeid i forurensede masser kan alle tre kategorier oppstå.

Hva kan vi ta imot?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam,

Avfallstype Eal Kode Avfallsstoff Nr.
Asbest *1706XX 7250
Asfalt 170302 1619
Asfalt med varmekabler 170302 1619
Avløpsslam til deponi 190805 1126
Blåsesand (farlig avfall) *120116 7096
Blåsesand (ordinært) 120117 1672
Boreslam/borekaks fra bygg og anlegg 010504 1681
Brukt aktivt kull 190904 1699

PFAS-forurensede masser

Lindum er en av svært få bransjeaktører med tillatelse til å håndtere PFAS-forurensede masser. Vi er din ekspert på området – og hjelper deg i hele prosessen.

Per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS) er en gruppe kjemiske forbindelser brukt i en lang rekke produkter helt tilbake til slutten av 1960-tallet. Forskning har vist hvilke skader disse stoffene kan påføre helse og miljø, og de har derfor fått mer oppmerksomhet i nyere tid. Forbindelsene er stabile og brytes langsomt ned. Det er årsaken til at PFAS gjerne omtales som et «evighetskjemikalie», og må håndteres med varsomhet.

Lindum har, basert på forskning, utviklet en trygg deponeringsmetode for å stabilisere disse massene og sikre at ikke miljøgiften spres til naturen. I dag behandler og lagrer vi PFAS-forurensede masser trygt ved flere av våre deponier.

Betong

Tunge rivemasser fra sanering og rivning er avfall som må håndteres forsvarlig. Avhengig av prosjektets størrelse og plassering, forurensningsgrad og betongkvalitet, kan vi tilby enten materialgjenvinning eller deponering som behandlingsløsning.

Avfallsforskriftens kapittel 14A [lenke] gir føringer og retningslinjer for hvordan betong enten kan gjenbrukes som fyllmasse, eller leveres til godkjent mottak. Betong, tegl og tyngre rivemasser som Lindum kan ta imot kan være både ren og forurenset, så lenge den klassifiseres som ordinært avfall.

Kvalitetskrav til materialgjenvinning

  • Avfallstype Betong med/uten armering, ren eller lettere forurenset
  • EAL-kode: 170101
  • Avfallsstoffnummer: 1611, 1612, 1614
  • PCB(7): Maksimalt 0,5 mg/kg (gjelder både sum og enkeltcongenere)
  • PAH(16): Maksimalt 20 mg/kg (må sjekkes)
  • Asbest: Betongen må være dokumentert fri for asbest
  • Forbehandlingskrav: Betongen må brytes i stykker til maksimalt 60 x 60 cm
  • Avfallstype Betongen kan ikke inneholde teglstein, lettklinkerbetong, gips eller annet avfall.
Arrow
circular-steps

4 sirkulære steg:

  1. Gammel betong rives
  2. Oppstykket betong fraktes med miljøvennlig sjøtransport til gjenvinningsanlegg
  3. Anlegge granulerer betongen som så brukes som tilslag i produksjon av ny betong
  4. Betong brukes til bygging av nye bygg og anlegg

Kvalitetskrav til deponering

  • Avfallstype Betong med/uten armering, ren eller lettere forurenset
  • EAL-kode: 170101, *170106
  • Avfallsstoffnummer: 1611, 1612, 1614, 7091
  • PCB(7): Inert, ordinært eller farlig avfall på særskilte vilkår.
  • PAH(16): Maksimalt 20 mg/kg (må sjekkes)
  • Asbest: Betongen må være dokumentert fri for asbest
  • Forbehandlingskrav: ngen. Leveranser av betonggjenstander > 1 meter avtales på forhånd.
  • Avfallstype Betongavfall kan ikke inneholde vesentlige mengder annet avfall som treverk, plast eller lignende.
Arrow

4 lineære steg:

  1. Gammel betong rives.
  2. Oppstykket betong fraktes med lastebil til godkjent mottak.
  3. Mottaket granulerer betongen.
  4. Betongen deponeres.
linear-steg

Oljeholdig sand og slam

Hvert år håndterer vi rundt 20 000 tonn med oljeholdig slam og sand ved oljebehandlingsanlegget vårt i Drammen. En avfallsstrøm de fleste av oss aldri tenker på, men som er avgjørende å håndtere på en trygg måte.

Kvalitetskrav til oljeholdig sand/slam

  • Avfallstype Slam/sand fra oljeutskiller og sand/slam fra vaskehaller.
  • EAL-kode: *130501 og *130503
  • Avfallsstoffnummer: 7022
  • Fysisk form: Fra flytende/vandig til fast. Leveres normalt på vakuumbil.
  • Mottakssteder: Drammen og Tønsberg

Avfallstypen behandles i et lukket prosessanlegg, der slammets ulike bestanddeler blir separert. Fri fase olje ekstraheres ut, og sendes til forbrenning. Større partikler som sand, grus, metallgjenstander, plast og trevirke siktes ut, før den flytende slamfraksjonen avvannes, og vannet renses. Prosessen reduserer både forurensingsgraden i slammet, og volumet som deponeres etter endt prosess.

Video av oljebehandlingsanlegget

video-placeholder

Bunnaske

Det produseres betydelige mengder bunnaske ved norske forbrenningsanlegg hvert år, som må håndteres på en trygg og god måte. I samarbeid med Stena Recycling AS behandler og deponeres bunnaske ved Lindum anlegg i Oredalen (lenke til anlegg).

Asken tas imot i en jevn strøm hver eneste i dag, koordinert med forbrenningsanleggenes produksjon. Asken må først mellomlagres, slik at den damper av overskuddsfuktighet og blir avkjølt. Asken blir så siktet og sortert med ulike metoder, slik at metaller kan hentes ut og materialgjenvinnes. Restasken etter sortering deponeres trygt, slik at ikke tungmetaller eller miljøgifter kommer på avveie. Bunnaske fra avfallsforbrenning klassifiseres som ordinært avfall, og er et stabilt materiale i et moderne deponi.

Forskning på bunnaske

Dette arbeidet organiseres blant annet via earthresQue, et senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) [lenke]. Én av arbeidspakkene i earthresQue omhandler bunnaske, og utvikling av sirkulære behandlingsløp og verdikjeder. Både forskningsmiljøer, offentlige myndigheter og bransjeaktører bidrar med både finansiering og kompetanse, for å utvikle ny teknologi, forretningsmodeller og lovverk. For bunnaske vil man forsøke å ytterligere vaske materialet, for å hente ut salter, som så kan foredles og omsettes videre. Den vaskede asken har så potensiale som erstatning for både klinker/sement og fyllstoff i betong.

Volumstrømmen med bunnaske er betydelig, og det forskes på ulike måter å øke gjenvinningsgraden ytterligere. Lindum har sammen med Stena Recycling forpliktet seg til å utvikle sorterings- og behandlingsteknologien ytterligere, for å redusere andelen bunnaske som deponeres. Det finnes flere lovende teknologier som utforsker, der vi forsøker å rense bunnasken ytterligere.